Η διαδικασία της μεταμόσχευσης νεφρού.
 

Μετά το τηλεφώνημα


Από τη στιγμή που θα βρεθεί διάθεσιμο ένα όργανο, θα ειδοποιηθείτε από το νεφρολόγο σας. Από τη στιγμή αυτή και στο εξής μην τρώτε ή πίνετε τίποτα, ακόμα και αν το κάνετε για να ηρεμήσετε. Ζητήστε από κάποιον να σας οδηγήσει αμέσως στο νοσοκομείο, ή πάρτε ταξί. Σε μερικές περιπτώσεις το κέντρο της μεταμόσχευσης κανονίζει για τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι.
Αν έχετε βαρύ κρυολόγημα, πυρετό ή γενικότερα είστε αδιάθετος όταν σας τηλεφωνήσουν, πρέπει να τους ενημερώσετε αμέσως. Η εγχείρηση μπορεί να πρέπει να αναβληθεί μέχρι να είστε ξανά καλά, και το πολύτιμο δωρισμένο όργανο μπορεί να δοθεί χωρίς καθυστέρηση σε άλλον ασθενή.

 

Προετοιμασία για το χειρουργείο


Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, θα περάσετε μία σειρά εξετάσεων. Αυτές είναι μέρος της ρουτίνας της προεργασίας για την επέμβαση και έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είστε ικανός για την μεταμόσχευση. Θα περάσετε μια γενική εξέταση φυσικής κατάστασης (πίεση, σφηγμός, θερμοκρασία, βάρος) και θα σας ζητηθεί να δώσετε δείγματα αίματος. Επίσης θα σαν κάνουν ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ακόμα θα σας ζητηθεί να πλυθείτε με αντισηπτικό σαπούνι και η νοσοκόμα θα ξυρίσει το σημείο που θα γίνει η τομή. Ανάλογα με τα επίπεδα ποτάσιου στο αίμα σας και το σωματικό σας βάρος, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αιμοδιάλυση έτσι ώστε οποιαδήποτε ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες ή στα υγρά να διορθωθεί πριν το χειρουργείο.
Ο χειρούργος που θα κάνεικ τη μεταμόσχευση και ο αναισθησιολόγος, θα σας συναντήσουν για να σας εξηγήσουν τη διαδικασία της εγχείρησης και τα ρίσκα που αυτή έχει. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε μια φόρμα συγκατάθεσης για την εγχείρηση.
Εντωμεταξύ, στο εργαστήριο τα δείγματα του αίματος σας, θα διασταυρωθούν με αυτά του δωρητή του οργάνου για να είναι σίγουρο ότι το σώμας σας είναι συμβατό με το δωρηθέν όργανο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 3 με 4 ώρες.
Αν τα δείγματά σας, ταιριάζουν με αυτά του οργάνου και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, η εγχείρηση μπορεί να προχωρήσει. Θα σας χορηγηθεί αναισθητικό και καθώς είστε αναίσθητος, θα σας βάλουν ένα καθετήρα στη φλέβα του λαιμού ή του ώμου. Παρόλο που αυτή η διαδικασία ακούγεται δυσάρεστη, είναι απαραίτητη για τη χορήγηση υγρών και φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

 

Η διαδικασία της εγχείρησης


Οι περισσότερες τεχνικές για τη μεταμόσχευση νεφρών εξελίχθηκαν περίπου πριν από 40 χρόνια. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 2-3 ώρες. Τα δικά σας νεφρά μένουν ανέγγιχτα και το καινούριο τοποθετείται είτε αριστερά είτε δεξιά ανάλογα με ποια μεριά ήταν τοποθετημένο στο δωρητή. Τα αιμοφόρα αγγεία του νεφρού συνδέονται με αυτά των ποδιών σας και η ουρήθρα με την ουροδόχο κύστη σας. Ο χειρούργος μπορεί να κρίνει απαραίτητη την τοποθέτηση ενός μικρού καθετήρα αποστράγγιξης δίπλα στο μόσχευμα. Αυτός ο καθετήρας εξέρχεται από το κοιλιακό τείχωμα και στραγγίζει οποιοδήποτε νεφρό. Η ποσότητα του συλλεγμένου υγρού μπορεί να ποικίλει σε χρώμα και όγκο μέρα με τη μέρα. Αυτός ο καθετήρας συνήθως αφαιρείται μερικές μέρες μετά την εγχείρηση.