Φροντίδα της υγείας μετά την αποχώρηση από το νοσοκομείο
 

Μέχρι στιγμής σας φρόντιζε το προσωπικό της μονάδας μεταμοσχεύσεων, αλλά τώρα είναι καιρός να φύγετε από το νοσοκομείο. Πλέον είστε εσείς υπεύθυνοι για την περαιτέρω φροντίδα της υγείας σας αλλά μη ξεχνάτε ότι η ομάδα που σας έκανε τη μεταμόσχευση είναι ακόμα εκεί για να σας βοηθήσει σε πιθανά προβλήματα.


Φροντίδα της τομής

Κρατήστε την τομή της επέμβασης καθαρή χρησιμοποιώντας ένα αντισηπτικό σαπούνι. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή όπως κοκκινίλα, πρήξιμο ή έκκριση υγρού, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως.

 

Παρακολουθώντας τη θερμοκρασία σας

Ελέγχετε τη θερμοκρασία σας κάθε φορά που νιώθετε πυρετό, ρίγος ή πόνο. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια μόλυνσης ή απόρριψης. Αν η θερμοκρασία σας παραμένει πάνω από 38 °C για περισσότερο από μια μέρα, επικοινωνείστε αμέσως με το γιατρό σας. Μην πάρετε κανένα φάρμακο χωρίς την άδεια του γιατρού σας.

 
Πίεση και σφυγμός
Η νοσοκόμα σας θα σας μάθει πως να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση και το σφυγμό σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κανονική σας πίεση και σφυγμούς έτσι ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό αν παρατηρήσετε αλλαγές.
 
Παρακολουθώντας τα ούρα
Η ποσότητα ούρων που παράγετε κάθε μέτρα είναι μια πολύ καλή μέτρηση για το πόσο καλά λειτουργεί το νέο νεφρό. Επιπροσθέτως, πρέπει να ζυγίσετε καθημερινά (πριν το πρωϊνό είναι η καλύτερη ώρα). Αν αντιληφθείτε μείωση στην ποσότητα των ούρων ή παίρνετε. Πάνω από 1 kg ανά μέρα ή 2 ανά εβδομάδα, επικοινωνείστε με το γιατρό σας αμέσως.
Επίσης πρέπει να παρακολουθείτε τα ούρα σας κάθε μέρα. Μικροποσότητες αίματος στα ούρα παρουσιάζονται αμέσως μετά την εγχείρηση. Ωστόσο, αν υπάρχει ακόμα αίμα στα ούρα ύστερα από μερικές μέρες ή αντιληφθείτε άσχημη μυρωδιά πείτε το στο γιατρό.